3 shortcuts to increase knowledge!

Before anything, it is important to note that the information and data that we memorise merely for examinations are not knowledge. They only become knowledge once we truly internalise and appreciate their essence. Knowledge are also acquired through experiences. Knowledge shapes our values, decision-making, skills and wisdom. It’s not an easy thing to gain knowledge, neither is it easy to quantify or measure how much knowledge we have. It usually reflected in how we carry ourselves and the decisions that we make. Regardless, knowledge is important and should always be pursued. Seeking knowlege is encouraged by Islam and should be our life-long mission!

Without further ado, here are 3 easiest and effective ways to gain knowledge:

1. Read Broadly

Read the news, read story books, read reports, read encyclopedias, read beneficial blog posts, read as much as you can on any topic. Sub-consciously, your mind will find ways to link the things that you’ve came across in the past with what you’re reading presently. To quicken the process, try to consciously relate what you’re reading with what you already know. Question the article. Are the things you’re reading in line with your beliefs and values? Have you experienced or witnessed anything that has a similar pattern or cycle? Question also the credibility of the articles. They might not be 100% true – after all, they are only written by humans and we humans are flawed. Read broadly, and read actively (mentally). Overtime, our brain will forge links between all that we’ve read and capture repetitive concepts. These main concepts will then rest in our knowledge “depository” somewhere in our mind.

Personally I dislike reading, and am envious of those who innately like to read. I, most of the time, have to force myself to read and have to put in effort to not be distracted by other things when reading. I feel for those that hate reading, but I don’t endorse it. Just try! No one said that life is easy. haha!

2. Mingle with the knowledgeable

Try to surround yourself with people of knowledge. Their passion will rub onto you. See how they do things and listen to the things they say. They usually have a lot of wisdom to share. Being around them will most-likely inspire you to want to upgrade yourself and that is what we are looking for here.

However, it is important to acknowledge that they are human-beings as well and they are imperfect. This means they might do wrong and it is important for you to know it when they do, so you don’t emulate them (the wrong-doings). You also shouldn’t cling yourself to just one “Guru”. Get to know others as well, learn their set of principles – or schools of thought -, and choose what is best for your personal growth.

3. Ask Questions

Don’t be afraid to ask questions. This is the ultimate shortcut, in my opinion. At times, for example in school, when we don’t understand something, we feel scared to ask because we fear to be judged by others. We fear that the question that we have is a ‘stupid question’. Well, trust me, most of the time, other people have the same question to ask but they are afraid to ask as well. So the next time you have a question, just do yourself and the others a favour and ask away!

Asking question is indeed a shortcut because you can get the answer to your doubt instantly, most of the time. Questioning also means that you’re thinking. It somewhat means that your brain can’t find the link to what you already know to the new piece of information. So when you ask and you get the answer, the brain will form links between this newly-attained info and the older ones. And as mentioned above, this is how you gain knowledge.

So, here are the 3 habits that we can adopt to be more knowledgeable, based on what I know. If you know of any other “shortcuts” do share with me. I would love to hear them.

May Allah grant us patience and perseverance to seek knowledge so that we can be better and grateful servants in the future.

Lagu Original Tulisan Tengku

Salam semua!

Saya hanya ingin berkongsi lagu ini yang saya pernah reka dan rakam 2 tahun dahulu, untuk suka-suka sahaja. Lagunya berjudul Jatuh, mengetengahkan lumrah kita sebagai manusia yang sering berhadapan dengan kegagalan. Jadi niat saya menulis lagu ini adalah untuk mengingatkan (diri sendiri terutama sekali) tentang pentingnya untuk kita bangkit selepas terjatuh, belajar daripada kesilapan dan teruskan perjuangan.

Alhamdulillah, rakan-rakan yang mendengar ada yang kata lagu ini memberi mereka motivasi sewaktu mereka rasa down. Baguslah kalau ada manfaatnya.๐Ÿ™‚

Genre lagu ini pun ada berbeza sedikit. Ada pengaruh hiphop sedikit muzik latarnya dan ada juga menggunakan effect auto-tune untuk menjadikan suara robotik (saya minat sangat dengan effect ini. haha.). Dengarkanlah kalau sudi! Boleh kongsi juga pendapat anda dengan saya. Mana tahu boleh menjadi motivasi untuk saya mengarang lebih!

PS: Jika anda inginkan lagu ini, berikan e-mail anda dan saya akan hantarkan mp3nya.

Kenapa Irsyadee Lama Menyepi?

Haaโ€ฆ Itulah di antara soalan-soalan yang sering sekali kami terima melalui Facebook! Soalan yang diajukan mereka yang pernah mengikuti perkembangan kami suatu waktu dahulu. Saya akan cuba jelaskan dalam pos ini, ya?

Untuk maklumat semua, Irsyadee sebenarnya ditubuhkan atas dua sebab utama:
1. Mengajak kepada kebaikan
2. Mengumpul dana bagi Madrasah Al-Irsyad Al-Islamiah

Irsyadee adalah sebuah kumpulan nasyid sekolah. Ketika Irsyadee ditubuhkan pada tahun 2007, kami semua sedang menuntut di Madrasah Al-Irsyad. Saya dan Tam di menengah empat, Arif dan Muhammad menengah tiga, Hafiz menengah satu.

Jadi, selepas kami tamat persekolahan di Al-Irsyad, sepatutnya tamat jugalah tempoh kami dalam kumpulan Irsyadee dan akan adalah junior-junior yang mengganti tempat kami.

Taufik dan Zaid mengganti Tam dan Tengku pada tahun 2009.

Itulah yang berlaku selepas Tam dan saya selesai pendidikan di Al-Irsyad, tahun 2008. Pihak sekolah telah mengadakan ujibakat dan dua juniors telah dipilih untuk ambil alih tempat kami. Nama mereka Taufiq dan Zaid. Memandangkan mereka baru pada waktu itu, Muhamad, Arif dan Hafiz perlu berlatih semula dengan mereka untuk mendapatkan keserasian dan sebagainya. Tam dan saya pula tak dapat bantu banyak kerana sudah sibuk dengan sekolah baru. Ada banyak juga jemputan persembahan pada tahun itu namun banyak yang terpaksa ditolak kerana susah untuk mendapat waktu yang sesuai dengan jadual peribadi kami. Ada tarikh persembahan yang kami boleh hadir, ย tetapi tak ada waktu untuk berlatih dan sebagainya. Tidak eloklah kalau buat persembahan tanpa latihan, takut persembahan hambar pula kan?

Pada tahun seterusnya, 2009, Arif dan Muhammad pula tamat sekolah. Haa, makin parah keadaan. Memandangkan Irsyadee tidak banyak membuat persembahan tahun lepasnya, pihak sekolah tidak mencari pengganti untuk mereka. Apa-apa persembahan, kami bertujuh (atau kurang satu-dua ahli) sepatutnya turun. Namun, seperti yang saya katakan tadi, kami tak dapat menerima banyak jemputan persembahan disebabkan komitmen sekolah masing-masing. Sekadar yang mampu sahaja โ€“ dua atau tiga persembahan sepanjang tahun. haha banyakkan?

Jumpa sewaktu cuti sekolah.

Gambar dipetik pada bulan April 2013.

Keadaan menjadi lebih rumit selepas Tam, Muhammad dan Hafiz mula menuntut di Malaysia. Langsung tidak dapat menerima sembarang jemputan. Kami berjumpa pun waktu cuti sekolah, lebih kurang setahun 4 kali. Haha.

Disebabkan hal-hal ini, Irsyadee semangkin tak aktif dan perlahan-lahan menyepi…

Kenapa mulakan blog ini? Nak buat album baru ke?

Buat masa ini, memang tiada rancang untuk album baru. Lagipun, secara jujur, ada lagi ke yang ingin dengarkan Irsyadee? Haha.

Kami memulakan blog ini setakat untuk menghidupkan semula salah satu matlamat utama kumpulan Irsyadee ditubuhkan, iaitu mengajak kepada kebaikan. Ada pepatah Arab yang mengatakan jika kita tidak dapat meraih kesemuanya, jangan meninggalkan semuanya. Jadi, blog ini adalah untuk meneruskan apa yang sudah dimulakan beberapa tahun yang lalu, insyaAllah. Kalau sudi untuk bersama kami, โ€˜followโ€™lah blog ini dan Like kami di Facebook, ok?

Sehingga pos yang seterusnya. Wassalam.

A Duet Performance

At the end of last year, Muhammad had the chance to perform ‘Taubat Seorang Hamba’ with the song composer himself, Bro Hafiz Hamidun. It was at Forum Perdana ’12 organised by Masjid Assyakirin.

This song is definitely one of my favourite because of its moving melody and touching lyrics. Jazakallah Bro Hafiz, for your beautiful nasyids!

Doa Rabitah II

Ini adalah sebuah rakaman video Nasyid Doa Rabitah yang asalnya dinyanyikan kumpulan UNIC. Video ini telah dirakam pada bulan April ketika Tam, Hafiz dan Muhammad sedang bercuti sekolah di Singapura.

Dengan Doa Rabitah ini, kami berharap ukhuwwah yang telah terjalin dapat kekal dan menjadi lebih kental untuk sama berjuang di jalan Allah. Aamiin.

Performance with Schoolmates!

Salam All! Tengku here.

So, as some of you might already know, I am currently studying in IIUM, Malaysia. Earlier today, the Singapore Students Association organised a Taaruf Event to welcome the new students from the latest intake. Together with my talented schoolmates, we performed 3 songs for this event. I think it went pretty okay Alhamdulillah, especially considering the amount of practice that we had.

I wish to share with you the videos of the performance:

Hope you like it!

Remember This When You Face Hardship

There are many moments in our lives where things don’t go as smooth as we wish it would be. They include times when we face sadness, failure, disappointment and rejection. Well, that is life as it was Designed to be.

Life is ย a series of tests set for a period of time. Only when our time is up, will we be free from these worldly obstacles. Our performance in these tests will be evaluated and graded, and the results will affect our “placing” in the Hereafter. Due to this fact that we can never run away from, it is important for us to stay calm when faced with calamity. Staying collected will allow us to make better decisions based on rationality rather than emotions.

Well, here are 3 things to remember that will definitely help you in facing unfavourable times:

1. Allah will never test you beyond your ability. (2:286)

2. With hardship, comes ease. With hardship, comes ease. (94:5-6)

3. Have trust in Allah. He knows what is best for you and is probably directing you to something better. (2:216)

Here are just 3 of the many messages that Allah sent down to us. Know more? Feel free to share.๐Ÿ™‚

3 things you’ll regret doing when you’re below 20.

Salam all!

I dedicate this post to the younger ones. Here are 3 things that you might think is okay to do, but in reality not. They are based on my readings, observations and well, you can say experience if you want to (haha!).

1. Getting into a relationship

At this age, you might think that you’re ready for it, but trust me, don’t do it. This boyfriend-girlfriend thing is a waste of time, a distraction and not to mention wrong (unless you tell me, everything that you say to him/her is known by his/her parents). Even, if the relationship lasts and you guys get married to each other in the end, you’ll realise that most of the “sparks” and “fireworks” would have been gone by then.

2. Thinking you’re better than others.

Arrogance, whether it is shown or hidden, is bad. If you do have the feeling that you’re better than others, its time to cleanse the soul. This includes thinking that you’re a better Muslim, a smarter person and that you’ll be more successful than your peers. It is still way to early to judge. Some people are just late-bloomers (I know so many of them!) and you’ll be surprised at how successful they can be one day (and how pathetic you are compared to them). So, stay humble, you have achieved nothing yet – of course, even after 20.

3. Study and nothing else.

You’ll regret it if you dedicate 100% of your student life to solely studying. You may get perfect grades, but so what? Beyond exams you are nothing. You should get yourself involved in things which are beyond school. Volunteer-work, sports, interest groups, entrepreneurship are example of things that you may consider. These things build your character – increase confidence, socialising skills etc – but usually you’ll only notice their impact when you’re older. They will also be your “medals” that you can show others during interviews (school and work) and so on. Just remember to balance both – studies and non-academic activities – by having proper time management! Awesome people are capable of doing this.

Hope you consider this 3 tips seriously! For those who are above 20, these are 3 advices that you can render to the younger ones.

Till the next post!

How to know if you are brave?

One definite way to know if you are truly brave is to see if you have the courage to correct or advice others when you notice them doing something wrong. And to gauge your level of bravery, see how close you are to the person that you dare to render your advice/view to. If you have the guts to tell a stranger what they are doing is wrong, you are definitely amongst the high-level brave people. If you only dare to correct those you are close to, you have some bravery too, but not as brave as those in the previously-mentioned category.

Note that I am not talking about keyboard warriors – those that are brave on the internet, especially those that use anonymous accounts. ย I am talking about real-life face-to-face interaction. It’s two totally different games, one definitely is more “prestigious” than the other.

Finally, having bravery is one thing but to stay sincere when rendering advice and not to have that inner-arrogance are crucial too. Otherwise, the bravery would be pointless and meaningless in the eyes of Allah.

Advice others out of love and care. Give advice to others because you don’t want to see them regretting in the hereafter. Also important, advice others because you’ll be questioned for your decisions on the day of Judgement.

Baru-baru ini, dalam kelas fiziks, guruku menayangkan video di atas. (Tonton dahulu video di atas pls…๐Ÿ™‚ )

Pada dasarnya, video tersebut mebuat perbandingan saiz di antara bumi dengan planet-planet yang lain. Planet-planet yang telah dapat dikenal pasti oleh pakar astronomi terkini.

SubhanaAllah…

Alangkah kecilnya bumi!!!๐Ÿ˜ฎ

Oleh yang demikian, kalau bumi yang kita diami ini amaaatlah kecil jika dibandingkan dengan ciptaan-ciptaan Allah yang lain di luar sana, apakah kedudukan kita sebagai manusia???๐Ÿ˜ฎ

Allah… Siapalah kita sebagai manusia yang kecil dan kerdil di atas muka bumi Allah ini.

Namun begitu, apabila kita teringatkan masalah-masalah yang dihadapi sehari-hari, kita rasakan ia besaaar sangat. Masalah sekolah, masalah kawan, masalah pelajaran susah, masalah ibu/ayah, masalah gaji, masalah hutang, masalah si dia (untuk yang sudah berpasangan halal sahaja tau…), masalah masyarakat, masalah umat, masalah, dan terus masalah.
Hebat benar! Besar benar!

Bukankah kita percaya bahawa Allah itu wujud. Kan Allah dah kata kalau kita bertanya tentangNya, Dia sangat dekat kita.
Ketika masalah datang, Allah tidak meminta kita memikirkan jalan keluar sehingga penat. Allah hanya meminta kita Sabar dan Solat.๐Ÿ™‚

Begitulah renunganku pada setelah aku pulang dari sekolah malam itu. InsyaAllah, akan beruntunglah sesiapa yang selalu merenungi ciptaan-ciptaan Tuhan.

ุฅูู†ูŽู‘ ูููŠ ุฎูŽู„ู’ู‚ู ุงู„ุณูŽู‘ู…ูŽุงูˆูŽุงุชู ูˆูŽุงู„ุฃูŽุฑู’ุถู ูˆูŽุงุฎู’ุชูู„ุงูŽูู ุงู„ู„ูŽู‘ูŠู’ู„ู ูˆูŽุงู„ู†ูŽู‘ู‡ูŽุงุฑู ู„ุขูŠูŽุงุชู ู„ูู‘ุฃููˆู’ู„ููŠ ุงู„ุฃู„ู’ุจูŽุงุจู [3:190]
ุงู„ูŽู‘ุฐููŠู†ูŽ ูŠูŽุฐู’ูƒูุฑููˆู†ูŽ ุงู„ู„ู‘ู‡ูŽ ู‚ููŠูŽุงู…ู‹ุง ูˆูŽู‚ูุนููˆุฏู‹ุง ูˆูŽุนูŽู„ูŽู‰ูŽ ุฌูู†ููˆุจูู‡ูู…ู’ ูˆูŽูŠูŽุชูŽููŽูƒูŽู‘ุฑููˆู†ูŽ ูููŠ ุฎูŽู„ู’ู‚ู ุงู„ุณูŽู‘ู…ูŽุงูˆูŽุงุชู ูˆูŽุงู„ุฃูŽุฑู’ุถู ุฑูŽุจูŽู‘ู†ูŽุง ู…ูŽุง ุฎูŽู„ูŽู‚ู’ุชูŽ ู‡ูŽุฐุง ุจูŽุงุทูู„ุงู‹ ุณูุจู’ุญูŽุงู†ูŽูƒูŽ ููŽู‚ูู†ูŽุง ุนูŽุฐูŽุงุจูŽ
ู„ู†ูŽู‘ุงุฑู [3:191]

[190]
Sesungguhnya pada kejadian langit dan bumi, dan pada pertukaran malam dan siang, ada tanda-tanda (kekuasaan, kebijaksanaan, dan keluasan rahmat Allah) bagi orang-orang yang berakal;
[191]
(Iaitu) orang-orang yang menyebut dan mengingati Allah semasa mereka berdiri dan duduk dan semasa mereka berbaring mengiring, dan mereka pula memikirkan tentang kejadian langit dan bumi (sambil berkata): “Wahai Tuhan kami! Tidaklah Engkau menjadikan benda-benda ini dengan sia-sia, Maha Suci Engkau, maka peliharalah kami dari azab neraka.

๐Ÿ™‚

Haish! Besarnya masalahku…

Tengku: Sekolah Baru, Suasana Baru.

Menumpang di apartment Hafiz sehari sebelum sekolah bermula.

Salam semua!

Tengku di sini. Kini saya sudah mula menuntut di sekolah baru. Saya hanya ingin kongsi beberapa gambar yang saya petik di suasana yang baru. Siapa boleh teka saya bersekolah di mana sekarang?? Hehe.

IMG_6408

Bersama Arif yang telah mengunjung sekolah baru saya minggu lepas.

IMG_6319 IMG_6346 IMG_6358 IMG_6433 IMG_6434 IMG_6436 IMG_6440 IMG_6442 IMG_6452 IMG_6463 IMG_6468

Kalau ingin lihat lebih banyak gambar dari saya, boleh follow Instagram saya, @meyouseek!

Lone Ranger

Now, all of my Irsyadee brothers of the first batch have travelled to Malaysia for studies. I stay here in Singapore, walking through the remaining months of my NS journey, before I make the next step. To my knowledge-seeking brothers “di seberang tambak”, all the very best and may Allah guide you!๐Ÿ™‚

How to make decisions? The Muslim-way.

So, should you do it?

This is something I designed for Muslim Tumblr Society a few months back. It is a flowchart which is supposed to help you decide if you should do a particular thing that you’re unsure of. haha. Looking at it now, I think I should’ve included Solat Istikharah somewhere in there. Feel free to share it with others if you think it can benefit them.

Till the next post. Take care, everyone!๐Ÿ™‚